Dijital Minimalizm
- Ümran Tunçbilek Çelebi
- 12 Haz 2022
- 1 dakikada okunur
Cal Newport “Dijital Minimalizm” adlı kitabında bu kavramı şu şekilde tanımlıyor: Çevrimiçi vaktinizi, değer verdiğiniz şeylere faydası olacak şekilde ve kendi belirlediğiniz az sayıda faaliyete odaklanarak geçirmenizi ve geri kalan her şeye sırt çevirmenizi öngören bir teknoloji kullanımı felsefesi.
Basitlik ve sadelik kavramlarını merkezde tutan bu felsefeyi, özellikle de pandemi nedeniyle, teknolojiye iç içe yaşadığımız bu dönemde nasıl hayatımıza dahil edebiliriz?
Öncelikle kişisel teknoloji kullanımımızı gözlemleyerek başlayabiliriz. Hangi araçları ve uygulamaları kullanıyoruz? Günlük olarak ekranlarda ne kadar zaman harcıyoruz? Total ekran süremizin ne kadarı “gerçekten” ihtiyacımız; ne kadarı “alışkanlık”?
Dijital dünyada ne kadar zaman harcadığımızı fark ettikten sonra; “bu süreyi kendimize ayırabilseydik neler yapardık?” listesi hazırlayabiliriz. Böylece, dijitalde harcanan süreleri azaltıp gerçekten yapmayı istediğimiz şeylere zaman ayırabiliriz.
Teknoloji kullanımı ve sürelerle ilgili tespitlerimizi gözden geçirip, kullandığımız uygulamaların sayısını azaltabiliriz. Newport, çok fazla zaman geçirilen facebook, twitter, instagram gibi uygulamaları telefondan tamamen silip bu uygulamalara web üzerinden giriş yapmayı öneriyor. Alternatif olarak bu uygulamalar için günlük limitler belirleyip bu limitler doğrultusunda ilerleyebiliriz.
Günlük olarak kendimize “telefondan, bilgisayardan ve internetten” uzak bir zaman aralığı ayırabiliriz. Bu süre içinde kendi kendimizle kalmak ve düşüncelerimize odaklanma fırsatı bulabiliriz. Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz bu kendi kendine kalma hali bize “problem çözme becerisi, duygularımızı anlamlandırma ve bu sayede ilişkilerimizi güçlendirme” konularında destek olur.
Tüm bunlara ek olarak el becerisi gerektiren işlerle uğraşarak “hayatı sadece bir ekran aracılığıyla deneyimleme”nin ötesine geçebiliriz. Evrim sürecinde çevremizi deneyimleyip değiştirecek şekilde dönüştüğümüzü vurgulayan Newport, “fayda sağlayan kaliteli boş zaman aktiviteleri” olarak adlandırdığı bu tarz işlere çok ihtiyacımız olduğunun altını çiziyor.
Comments